…och stora havet

Så var första dagen av dykkursen avklarad! En till som började kursen idag, en till kille från Sverige. Dagen började med att testa ut korrekt utrustning och sen hoppa i en båt till Gili Air (gili betyder liten ö och air betyder vatten) där Blue Marlin har ett till dykcenter med tillhörande pool. En kopp Lombok kaffe (finmalet kaffe som man rör ner i vatten = dricka kaffesump) och sen hoppade vi ner i poolen och drog på utrustningen.

Vi gick igenom tecken som används under vattnet och användandet av BCD:n (buoyancy control device) som gör att man kan flyta på ytan och ändra sin flytförmåga under vattnet så man håller sig ”viktlös”. Vi gick också igenom viktiga saker som att sätta i luft regulatorn under vattnet, få ut vatten ur masken och använda någon annans reservregulator. Sen tog vi oss ut i den djupare delen av poolen och testade på att paddla fram med fenor under vattnet.

Första gången vi gick under vattnet så fick jag en skum känsla i kroppen, sen kom jag på att jag glömde andas. Sen kändes det bättre 🙂

Sen klev vi upp ur poolen, chillade en stund och sen släpade vi utrustningen upp på båten igen. Vi åkte med båten en liten bit till nordvästra sidan av Gili Air där vi la till vid en boj. Dags att ta sig i det stora plurret. På med all utrustning sittandes på kanten på båten och sedan bara falla baklänges, precis som man sett dykare i svarta dräkter göra från svarta gummibåtar i spionfilmer, ner i det varma klara vattnet. Eftersom vi fyllt BCD:erna med luft innan så flöt vi direkt upp till ytan. Vi paddlade bort till bojen och började sedan sakta dra oss ner mot bottnen.

Här blev plötsligt allt på riktigt fast ändå inte. Bottnen vid den platsen är av sand vilket gör den till en bra startpunkt. Man såg den tydligt när man var precis under ytan, kändes som att flyga ovanför den och stora korallformationer skymtades längre bort som berg. Vi ställde oss på bottnen och fyllde på med lite luft i BCD:n för att vare sig stiga eller sjunka. Sen paddlade vi efter läraren längs undervattenslandskapet.

Korallberget var fullt med fiskar och läraren pekade ut en stor muräna som tittade ut ur en hålighet. Ful skräckinjagande sak. Vi paddlade vidare med strömmarna och passerade färggranna fiskstim och sjöstjärnor. Mest fascinerad var jag dock över att kunna glida runt med sån stor lätthet och frihet.

Vad som gjorde att det inte kändes på riktigt var klarheten under vattnet och utspriddheten av korallerna som gjorde att det kändes som jag simmade i ett stort akvarium.

Tills imorgon skall två kapitel läsas och dagen kommer spenderas i poolen. På torsdag blir det en del spenderad i poolen och en del spenderad i havet och på fredag blir det två dyk i havet. Längtar tills på torsdag, eller som Peter Settman och Fredde Granberg skulle sagt, Egäntligen måndag!

…och stora havet

2 reaktioner till “…och stora havet”

 1. Hej

  Låter ju helt underbart 🙂
  Roligt att prata med dej i dag!!
  Har precis varit över på grillmiddag hos Jonas & co så inget synd om oss.
  Ta hand om dej!! Stor kram från mej

 2. Verkar trevligt

  Är det PADI tycker jag du skall göra PPB (Peak Performance Bouyancy) Advanced kursen, man får gör häftiga saker som att toucha botten uppochner med huvud och simma och plocka upp vikter utan att sjunka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *